Berat

 

Bilder av de hvitpussede, osmanske husene som klamrer seg til fjellsidene i Berat er noen av de mest brukte når albanske turistmyndigheter skal selge Albania til nye besøkende.

 

Og det er ikke uten grunn at Berat blir brukt i reklamen. For byen som går under navnet ”byen med de tusen vinduer" er av mange regnet som et "must" når du først er i Albania.

 

En del av verdensarven

Omkranset av Tomorifjellene og delt i to av elva Osum, ligger gamlebyen i Berat der den har ligget siden den ble grunnlagt rundt det 6. århundret f.Kr. Byen som dermed er en av Albanias eldste er bygget opp av kanskje den vakreste arkitekturen man kan oppleve i dette landet. Dette skjønte da også myndighetene, som i 1976 utpekte byen til ”museum city”. I 2008 oppdaget også UNESCO dette og satte Berat på sin verdensarvliste.


 Hus i Berat


Det er to gode måter å oppleve byen. Selvfølgelig ved å tråkke rundt i smug og trange gater. Når man så er mettet på dette, har vi følgende oppfordring: Kom dere opp til borgen og utkikkspunktene.

 

Et skattekammer

Borgen er i seg selv et skattekammer. Turen opp de brosteinsbelagte gatene kan virke tung en varm sommerdag, men vel oppe får man belønningen. Og ikke bare i form av den allerede nevnte utsikten. Her finner du intet mindre enn åtte middelalderkirker. En av disse fungerer som et museum som huser en fin samling av ikoner malt av den albanske maleren Onufri. Innenfor borgens murer, som forøvrig omkranser hele åsen over byen, ligger også to av landets eldste moskeer samt et lite samfunn reist med samme osmanske byggeskikk som husene i skråningen ned mot dalbunnen.

 

<< Tilbake til oversikten over severdigheter

Albaniaferie © 2009

www.albaniaferie.com