Kjøtt, fisk, pizza, salater, øl eller dram. Det er bare å løsne på beltet, for maten i dette landet er veldig god.
Maten er noe av det som overrasket oss mest med Albania. Uansett hvem vi har pratet med, så er alle enige: Hver munnfull er en nytelse. Som i mange andre middelhavsland er olivenolje, tomater, oliven og paprika mye brukt i matlagingen.
Mye av grunnen til at frukt og grønnsaker i Albania smaker så godt som det gjør er at mesteparten er dyrket økologisk. Grunnen er ikke press fra forbrukere eller myndigheter, men rett og slett at bøndene gjør ting på gamlemåten uten genmanipulasjon og kjemikalier.
Sett av tid til lunsj
Lunsjen er dagens hovedmåltid og består nesten alltid av enten kjøtt, fisk eller sjømat. Vil du ha ferske, nyfiskede reker kan du velge mellom de «vanlige» og de store scampiene som kalles «Dublin Bay-reker».
Blåskjell er enten sanket vilt langs kysten eller hentet fra oppdrettsanleggene i Butrintsjøen, og ellers får du tak i østers, blekksprut og hummer om du ønsker det.
Ved siden av lunsj og middag er det vanlig å bestille en salat. Man har som regel valget mellom en fem-ti forskjellige, selv om mixed og gresk gjerne er bestselgere. De fleste steder serverer også den greske dipen tsatsiki, eller i hvert fall noe som ligner.
Det vil si, mengden av hvitløk, agurk og olivenolje på toppen varierer veldig. Denne er uasett veldig god både til salat eller bare til brød
En annen rett som selges så og si over alt er pizza. Den erfarne sydenfarer rynker kanskje på nesa over pizza, da man i «syden-land» ofte får servert en litt dvask, smakløs greie med alt for tykk bunn. Glem alt dette! For i Albania lager de skikkelig pizza bakt i vedfyrt stenovn.
Med sin tynne, sprøstekte bunn skjønner man fort at det er den italienske pizza-arven som blomstrer her. Riktignok er mange av restaurantene av en eller annen grunn noe sparsommelige med tomatsausen, så et godt tips er å be dem smøre på litt ekstra, eller velge en mer krydret variant enn det du ville valgt et annet sted.
Helgrillet lam
Helgrillet lam er en spesialitet i Albania. Spesielt i fjellene, men det er absolutt mulig å få tak i dette også ved kysten. Men man må ofte på en restaurant utenfor byene for å få spist dette. Noe det absolutt er verdt, for det dekkes ofte opp til langbord og lokal fest i helgene. I tillegg til lam på spidd kan man også få lammeribbe som grilles over kull.
Noe raskt?
Er du ute etter noe raskt å ta med i hånden, selges den etter hvert velkjente børeken på mange gatehjørner. Tradisjonelt var denne rund og flat, men nå finnes den i mange forskjellige fasonger og med forskjellig typer innhold. Og for ordens skyld: Børek er pai-lignende matrett laget av butterdeig og fylt blant annet spinat, tomater, kjøttdeig og løk.
En annen velkjent fast-food-variant er kebaben. Denne fås som spydvarianten Shish kebab eller som Doner kebab.
For den eventyrlystne
Er du av den typen som gjerne vil prøve noe nytt når du er ute og reiser, så bør du ta turen innover i landet. Her kan du prøvesmake retter laget av saue-hjerte, lever, nyrer, hjerne og andre organer.
En Albansk frokost-spesialitet er «pacë koke» – en tykk suppe laget på sauehode. Iinnlands-Albania ales det også opp flere froskearter slik at grillede froskelår kan føres opp på menyen. Og man trenger ikke reise avsideliggende steder – frosk får man servert til og med i Saranda og Gjirokastër.
Vin, øl og sterkere saker
Når det gjelder drikke, så er ikke Albania kjent som det store vinlandet, selv om vi absolutt har smakt gode viner her nede. Vingården Rilindja i Korça lager visstnok veldig gode viner, og Merlot og Rokai er da to gode valg. Ellers skal både Berati Kabernet og Kallmet fra Shkodra være gode.
Det finnes flere øl-bryggerier i landet, men det mest kjente merket er nok Birra Tirana, men Birra Korca og Kaon er også gode. Liker du sterkere saker er det to drikker du må prøve: Fruktlikøren raki som ofte lages på plommer eller druer, samt det relativt kjente konjakkmerket Skanderbeg.
Trenger du noe å våkne på så drikkes det også i Albania store mengder kaffe. På landsbygda kokes vann, kaffe og sukker sammen i en kjele, men i byområder florerer espressomaskinene og man får servert frappe, freddo, tyrkisk kaffe, espresso, latte eller hva du enn måtte ønske.
Og et lite tips: Når du blir spurt om hvordan du vil ha kaffen din så er det som regel hvor søt du vil ha den servitøren er ute etter.
Priseksempler på restaurant/pub:
Øl: fra 6 kr
Kaffe: fra 5 kr
Pizza: fra 25 kr
Stekt, fersk fisk: fra 30 kr
Priseksempler i butikk:
1 1/2 liter vann: fra 4 kr
Flaske med vin: fra 15 kr
Sigaretter, 20-pakning: fra 7 kr
Du kan lese mer om albansk mat og drikke på wikipedia.
(Kilde: Egen erfaring, Wikipedia og Bradt travel guide)