Slik reiser du til og rundt i Albania

 

Lyst til å legge ferien til Albania? Vi viser deg hvordan du enklest kommer deg dit med fly, tog eller bil.

 

Reise til og fra Sør-Albania med fly:


Oslo - Korfu - Saranda
Den absolutt enkleste måten å komme seg fra Norge til Sør-Albania er ved å fly til Korfu. Tidligere har charterfly vært eneste mulighet å komme seg hit direkte fra Norge, men sommeren 2008 startet også Norwegian ukentlige flygninger til denne greske øya. Fra flyplassen til Korfu by er det kun drøye tre kilometer - en tur som ikke skal koste mer enn 10 euro med taxi. Fra Korfu by tar man så hydrofoil over til Saranda - en båttur på 30 minutter. Prisen er 17 euro en vei eller 25 for en tur-retur-billett. Man kan også ta en mer saktegående båt der man kan sitte på dekk og få sett litt mer. Denne tar halvannen time. For mer informasjon eller bestilling av billetter se: www.ionian-cruises.com/lines.php.


Oslo - Athen - Ioannina - Saranda / Oslo - Athen - Saranda
Alternativ to kan fort bli den rimeligste varianten, men er også den som krever mest tid og tålmodighet. Først flyr du til den greske hovedstaden Athen (Norwegian har billige flyvninger hit). Så setter du deg på et innenriksfly i en times tid før du lander i Ioannina som like ved den albanske grensen. To selskaper opererer på strekningen Aten - Ioannina: http://www.aegeanair.com/ eller www.olympicairlines.com. Fra Ioannina er det enklest å ta taxi til grensen ved Kakavie, gå over, og så ta en taxi eller minibuss videre fra den Albanske siden og ned til Saranda. Turen fra Ioannina til Saranda tar omlag halvannen time alt etter hvor mye kø det er på grensen. En annen variant fra Athen er å ta ekspressbuss direkte fra Athen til Saranda. Dette koster 25 euro og flere selskaper kjører denne strekningen.


Oslo - (Sentraleuropa -) Tirana - Saranda
Alternativ tre flyr deg med rutefly (enten ved hjelp av mellomlanding i sentraleuropa eller direkte med SAS) til Albanias eneste flyplass som ligger utenfor hovedstaden Tirana. Derfra tar du buss eller taxi ned til Saranda. Distansen er cirka 25 mil, og tok tidligere opp til åtte timer på grunn av en relativt dårlig vei. Men i løpet av de siste årene har veinettet blitt veldig mye bedre og turen ned tar derfor også betydelig kortere tid.


Oslo - Preveza - Saranda
Alternativ fire er å fly med charterfly til Parga i Hellas. Du lander da på flyplassen i Preveza og herfra skal det vistnok ta tre timer med buss til Saranda. Vi har ikke pratet med noe som kan verifisere om det faktisk går en jevnlig bussrute, hva den koster eller om den tar tre timer, så hvis du vet noe vil vi gjerne ha tilbakemelding.


Oslo - Tivat - Bar - Durres - Saranda
Alternativ fem er charterfly til Tivat i Montenegro. Derfra tar du buss ned til Bar og videre til Ulcinj på grensa til Albania. Fra grensa reiser du så videre til Durres og videre nedover kysten med minibuss. Dette er en variant som koster deg masse tid, men som kan være rimelig i antall kroner. Har man tid kan man da også legge inn stopp i for eksempel Budva i Montenegro på vei nedover og vips - så er reisen selve målet med ferien.


Reise til og fra Sør-Albania via landveien:

Er du av typen som ikke er så glad i å fly er det fullt mulig å komme seg til Albania også landveien. Enten kjører du gjennom Slovenia, Kroatia og Montenegro - eller du tar Europaveien fra Danmark rett ned til Bari i Italia. Herfra går det bilferger både til Albania og til Igoumenitsa helt nord i Hellas. Vi har ikke foretatt denne reisen selv, men det sies at det lønner seg å ta båten over til Hellas og kjøre de 1,5 timene opp til Saranda.

Ønsker du ikke å kjøre bil kan du ta også ta toget ned til Italia og så fergen over. Du må da ta buss eller taxi fra fergen til Saranda.


Reise rundt i Albania:

Å reise rundt i Albania er ikke lett da infrastrukturen så absolutt ikke er på sitt beste. Det har lenge ikke blitt anbefalt å leie bil, men heller å ta taxi. Men dette er i ferd med å endre seg etter som veistandarden forbedres rundt omkring i landet. Bussene er av gammel standard og minibussene som går under navnet "furgons" er ofte veldig fulle. Men når det er sagt; Har du muligheten til å ta en busstur enten opp langs kysten eller innover i landet, så gjør det. Møtet med lokalbefolkningen på disse turene kan godt være ditt beste minne når du kommer hjem.

Det finnes også en toglinje nord i landet, men det sies at toget går ulidelig sakte og at passasjerene består kun av dem som ikke har råd til andre fremkomstmidler.


Noen eksempler fra Saranda:

  • Ksamili: 17 km. Busser kjører regelmessig og koster tre kroner. Butrint: 26 km. En halv times kjøring med bil og 40 minutter med buss fra Saranda. Bussen er den samme som til Ksamil, med samme pris.

 

  • Blue eye spring: En halvtimes kjøring på veien mot Gjirokaster. Nås enklest med egen bil eller taxi da vannkilden ligger to-tre kilometer fra hovedveien.

 

  • Gjirokaster: Reisen til denne UNESCO-byen tar mellom 1 1/4 time og 2 timer alt ettersom hvilken type buss eller minibuss du kjører og hvor mange som skal av og på. Det er jevnlige avganger til sent på ettermiddagen. Flest avganger i høysesongen. Prisen er i underkant av 20 kroner.

 

  • Den albanske rivieraen: Transportmiddel og tid avhenger av hvor langt oppover du vil kjøre. Det går noen busser og en del minibusser, men både stoppestedene og tider endrer seg hyppig virker det som. Så skal du til en av de større byene som Himara, går det greit med buss eller minibuss, men er planen å bruke noen timer i en avsidesliggende bukt anbefaler vi foreløpig taxi. Så er du helt sikker på å komme hjem igjen. Med minibuss tar det omlag to timer fra Saranda til Himara og turen koster 400 LEK, eller 26 kroner.

     

Albaniaferie © 2009

www.albaniaferie.com